Nutriční hodnoty potravy a správné podávání doplňků pro ještěry jako jsou Agamy vousaté
Pro zdravý vývoj a růst světlomilných živočichů je správné stravování nezbytné. Nabídka doplňků a potravy je v dnešní době dost široká a výběr rozmanitý, ale ne vždy jsou, tyto doplňky kvalitní, čímž dochází k tomu, že se našim mazlíčkům nedostává to, co skutečně potřebují. Chcete-li svému miláčkovi dopřát kvalitní osvětlení a tedy i životní úroveň, jste u nás správně!
Následující informace byly shromážděny s pomocí USDA Nutrient Database.
Ca:P představuje poměr kalcia k fosforu.
Pro vytvoření vyvážené stravy musíme dbát na správný poměr Ca:P, jelikož vysoké hladiny fosforu mohou blokovat konverzi vápníku.
Většina krmného hmyzu má hodně fosforu a nejlepším způsobem, jak redukovat vysokou hladinu fosforu, je podávat agamě rostliny s vysokým poměrem Ca:P. Pokud v jídelníčku dominuje potrava, s vyšším obsahem fosforu nežli vápníku, mohlo by později u zvířete dojít ke zdravotním problémům. Abychom předešli těmto problémům je vhodné přidávat do stravy vápník. Přidávat bychom měli i multivitaminy, s nízkým obsahem vitaminu A. Poměr vitaminu A k vitaminu D a vitaminu E by měl být 100:10:1. Jedním z nejznámějších multivitaminu je "reptile multi-vitamin" , který má poměr vitamínu A ku D více než 600:1 namísto doporučovaných 100:10! Proto buďte při výběru vitamínů pro svého dráčka opatrní! Velmi kvalitní vitamíny jsou Reptivite od značky Zoomed!
Doporučené dávkování multivitaminu a kalcia pro agamu dle věku nebo zdravotního stavu.
Věk nebo zdravotní stav agamy |
Multivitamin |
Kalcium |
Méně než-li rok |
4 - 5 x |
7 x |
1 - 2 roky starý |
3 - 4 x |
5 - 6 x |
Nad 2 roky stáří |
2 - 3 x |
4 - 5 x |
Před množením nebo gravidní |
2 - 3 x |
5 - 6 x |
Nemocný nebo vyhublý a méně než-li 1 rok starý |
3 - 4 x |
5 - 6 x |
Mnoho náhražek vápníku a multivitamínů obsahuje vitamin D3. Vitamín D3 (cholekalciferol) je základem pro metabolizmus agamy vousaté a tvoří se v její pokožce za pomoci vápníku a dostatku UVB záření. Rostliny obsahují jiný typ vitamínu D, tzv. D2 (ergokalciferol). Vitamín D2 není ani zdaleka tak účinný (v podstatě je bezcenný), proto je zapotřebí D3.
Výzkumy ukazují, že agamy vousaté nemohou využívat nebo nevyužijí Vitamín D3, který sežerou (jako podávaný vitamínový doplněk), využijí pouze ten, který si vyrobí interakcí pokožky s UVB-zářením. Tudíž není nákup doplňků s obsahem D3 pro metabolizmus Agam Vousatých nezbytný. Produkty jako je Solar Drops a Moon Drops jsou pro agamy zbytečné a pouze matou lidi, kteří si myslí, že takto nahradí nedostatek slunce nebo jiný styk s UVB, a ubližují tak ještěrům, kteří nakonec trpí metabolickou kostní poruchou z neodpovídajícího množství metabolizovaného vápníku. Navštivte náš eshop pokud chcete podávat kvalitní multivitamíny s vápníkem a kvalitní UVB, namísto D3.
Kyselina šťavelová je právě tak nebezpečná jako fosfor, protože váže vápník. Jinými slovy odstraňuje vápník z jiných potravin, kde by jinak byl. Věnujte pozornost sloupci níže s varováním před vysokými oxaláty.
Goitrogeny jsou krmiva, která potlačují funkci štítné žlázy. Goitrogeny mohou vyvolávat hypothyroidismus a depresi thyroidální funkce. Goitrogeny narušují thyroidální příjem jódu. Omezení jódu může způsobit zvětšení štítné žlázy ve snaze filtrovat více krve a získat více jódu. Věnujte pozornost sloupci níže s varováním před obsahem goitrogeny.
Pokud se zelenina zmrazí, zvláště listová, ničí se thiamin (vitamín B1). Pokud jsou agamy krmeny touto zeleninou delší dobu a nepřidává se thiamin do výživy jinak, objeví se deficit, hypothiaminóza. Ta způsobuje třes a záškuby, které připomínají MBD.
Nyní poznámka k vitamínu C ...Vitamín C je ve vodě rozpustný, stejně jako vitamíny B. To tedy znamená, že jsou vitamíny absorbovány vodou a přebytek je vylučován stolicí. Jinými slovy, nemůžete se předávkovat těmito vitamíny, jak se to může stát u vitamínu A a D3. Poměr, ve kterém agamy využijí vitamín C není dosud znám. Jelikož je vitamín C relativně nezávadný (způsobuje průjmy při velmi vysokých dávkách, jako 5000 g nebo více na den u člověka), doplňování vitamínem C ve středních dávkách (asi 1 mg/kcal) může Agamce pomoci zvládat stres a nemoci.
Mějte prosím na paměti: Ne všechna zde níže vyjmenovaná strava je doporučena ke krmení Vašeho mazlíčka.
Seznam bezpečných rostlin naleznte ZDE!
Všimněte si prosím barev ve schématu níže, pomohou vám rozlišit, čím je dobré krmit denně, čím by se dalo krmit příležitostně, vzácně, co je diskutabilní a čím nekrmit nikdy. =)
Zelená |
Denní krmivo, základní součást |
Černá |
Příležitostné krmení |
Modrá |
Krmte vzácně |
Oranžová |
Diskutabilní |
Červená |
Nikdy |
POLOŽKA KRMIVA |
Ca:P |
Protein |
Tuk |
Vláknina |
Cukr |
Voda |
Poznámky |
Vojtěška (rostlina, ne výhonky) |
|
|
|
|
|
|
Výborný základ |
Vojtěška výhonky |
1:2.2 |
4% |
.7% |
2% |
.2% |
93% |
Dobrý zdroj vitamínu A & K |
Jablko (oloupané) |
1:1.8 |
.2% |
.3% |
1.9% |
11.5% |
85% |
|
Meruňka (čerstvá) |
1:1.4 |
1.4% |
.4% |
2.4% |
9.3% |
86% |
Vysoký vit.A (26 IU/g) |
Artičok vnitřek (syrový) |
1:2 |
3.2% |
.2% |
5.4% |
1.0% |
85% |
Dobrý zdroj vitamínů C & K. |
Arugula (raw) |
3:1 |
2.6% |
.7% |
1.6% |
|
92% |
Vysoký vit. A (24 IU/g), ostrá chuť |
Chřest (syrový) |
1:2.7 |
2.3% |
.2% |
2.1% |
2% |
92% |
|
Avokádo |
1:4 |
2.1% |
17.3% |
4.9% |
1% |
73% |
Neznámá toxicita – smrtelné pro ptáky |
Banán |
1:3.3 |
1.0% |
.5% |
2.4% |
18.4% |
74% |
Vysoký forfor |
Bazalka (čerstvá) |
2.2:1 |
2.5% |
.6% |
3.9% |
|
90% |
Vysoký vit. A (39 IU/g) |
Boby, Garbanzo (konzerva) |
1:2.8 |
5.0% |
1.1% |
4.4% |
3.8% |
70% |
Nízké oxaláty (24 ppm) |
Boby zelené (konzerva) |
1.4:1 |
1.2% |
.1% |
1.9% |
|
93% |
Střední obsah oxalátů (312 ppm) |
Boby zelené (syrové) |
1:1 |
1.8% |
.1% |
3.4% |
|
90% |
Střední obsah oxalátů (312 ppm) |
Boby Kidney (konzerva) |
1:3.9 |
5.2% |
.3% |
3.5% |
|
78% |
Střední obsah oxalátů (312 ppm) |
Boby, Lima (konzerva) |
1:3.5 |
4.9% |
.2% |
4.8% |
8.5% |
77% |
|
Boby, Pinto (konzerva) |
1:2.1 |
4.9% |
.8% |
4.6% |
|
78% |
|
Boby sojové (konzerva) |
1:2.4 |
16.6% |
9.0% |
6.0% |
|
63% |
Střední obsah oxálatů (770 ppm), goitrogeny |
Hovězí maso (sekané, nízkotučné) |
1:15.5 |
26.1% |
11.7% |
0% |
|
61% |
Vysoký fosfor a proteiny |
Řepa (čerstvá) |
3:1 |
1.8% |
.1% |
3.7% |
|
92% |
Vysoké oxaláty, vysoký vit. A (61 IU/g) |
Řepa (konzerva) |
1:1 |
.9% |
.1% |
1.7% |
6% |
91% |
Vysoké oxaláty (15,000 ppm) |
Sladká paprika (zelená) |
1:2 |
.9% |
.2% |
1.8% |
|
92% |
Střední obsah oxalátů (1171 ppm) |
Sladká paprika (červená) |
1:2 |
.9% |
.2% |
2.0% |
|
92% |
Vysoký vit. C (19%), vysoký vit. A (57 IU/g), střední obsah oxalátů (1171 ppm) |
POLOŽKA KRMIVA |
Ca:P |
Protein |
Tuk |
Vláknina |
Cukr |
Voda |
Poznámky |
Sladká paprika (žlutá) |
1:2.2 |
1.0% |
.2% |
.9% |
|
92% |
|
Ostružiny (čerstvé) |
1.5:1 |
.7% |
.4% |
5.3% |
7.9% |
86% |
Střední obsah oxalátů, vit. C (2%), vysoká vláknina |
Borůvky (čerstvé) |
1:1.6 |
.7% |
.4% |
2.7% |
7.3% |
85% |
Střední obsah oxalátů |
Čínské zelí |
2.8:1 |
1.5% |
.2% |
1.0% |
1% |
95% |
Vysoký vit. C, vysoký vit. A (30 IU/g), goitrogeny |
Borage (raw) |
1.75:1 |
1.8% |
0.7% |
0% |
.9% |
93% |
Vysoký draslík. |
Otruby, pšeničné (substrát) |
1:73 |
15.6% |
4.3% |
42.8% |
|
10% |
Vysoký fosfor a vláknina |
Chléb, bílý |
1:1 |
8.2% |
3.6% |
2.3% |
|
37% |
Výborné pro schování léků |
Chléb, celozrnný |
1:3.2 |
9.7% |
4.2% |
6.9% |
|
38% |
Výborná léčba a pro schování léků |
Brokolice (syrová) |
1:1.4 |
3.0% |
.4% |
3.0% |
|
91% |
Vysoký vit. C (9%), střední oxaláty, goitrogeny |
Butterworms |
|
16.2% |
5.2% |
|
|
59% |
|
Zelí, zelené (syrové) |
2:1 |
1.4% |
.3% |
2.3% |
2.7% |
92% |
Vysoký vit. C (3%), goitrogeny |
Zelí, červené (syrové) |
1.2:1 |
1.4% |
.3% |
2.0% |
5.4% |
92% |
Vysoký vit. C (6%), střední oxaláty (350 ppm) |
Cactus Pad/Leaf (syrový) |
2.3:1 |
.8% |
.5% |
|
|
|
Výborná základní zelenina, vysoký vápník |
Opuncie |
2.3:1 |
.7% |
.5% |
3.6% |
|
88% |
Výborná základní zelenina, vysoký vápník |
Ananasový meloun (čerstvý) |
1:1.5 |
.9% |
.3% |
.8% |
8% |
90% |
Vysoký vit. A (32 IU/g) |
Karotka (syrová) |
1:1.7 |
.8% |
.5% |
1.8% |
6.6% |
90% |
Vysoký vit. A (150 IU/g), střední oxaláty |
Květák (syrový) |
1:2 |
2.0% |
.2% |
2.5% |
2.2% |
92% |
Goitrogeny |
Celer (stopky & listy) |
1.6:1 |
.8% |
.1% |
1.7% |
1% |
95% |
Skvělý nasekaný |
Chayote |
1:1 |
.8% |
.1% |
1.7% |
|
94% |
Střední obsah oxalátů (340 ppm) |
Třešně |
1:1.6 |
1.1% |
.2% |
2.1% |
12.8% |
82% |
Dobrý zdroj draslíku |
Cereálie Cheerios |
1:1 |
11.0% |
6.0% |
9.0% |
|
3% |
Vysoký vit. D, A a vitaminy B |
POLOŽKA KRMIVA |
Ca:P |
Protein |
Tuk |
Vláknina |
Cukr |
Voda |
Poznámky |
Kuře (vařené) |
1:16.7 |
27.1% |
4.1% |
0% |
|
68% |
Vysoký fosfor, vysoký protein (bílé maso) |
Čekanka |
2:1 |
1.7% |
.3% |
4.0% |
.9% |
92% |
Vysoký vápník & vláknina |
Pažitka |
1.6:1 |
3.3% |
.7% |
2.5% |
|
91% |
Vysoký vit. C, vysoké oxaláty, vysoký vit.A (44 IU/g), potenciální toxicita |
Koriandr |
1.4:1 |
2.1% |
.5% |
2.8% |
|
92% |
Vysoký vit. A (40 IU/g), střední oxaláty (50 ppm) |
Jetel |
|
|
|
|
|
|
Výborný pamlsek |
Collard Greens |
14.5:1 |
2.5% |
.4% |
3.6% |
|
91% |
Výborný základ, vysoký vápník, střední obsah oxalátů |
Kukuřice, žlutá |
1:13 |
2.6% |
1.0% |
2.0% |
5.4% |
77% |
Vysoký fosfor, střední obsah oxalátů (99 ppm) |
Brusinky (čerstvé) |
1:1.3 |
.4% |
.2% |
4.2% |
|
87% |
Vysoká vláknina |
Cvrček (před dospěním) |
1:12 |
21.3% |
6.0% |
3.2% |
|
70% |
|
Okurka (oloupaná) |
1:1.5 |
.6% |
.2% |
.7% |
2.3% |
97% |
Dobrý zdroj vody, slabá nutriční hodnota |
Jiřina (květ) |
|
|
|
|
|
|
Výborný pamlsek |
Pampeliška, listy |
2.8:1 |
2.7% |
.7% |
3.5% |
2.4% |
86% |
Vysoký vápník, vysoký vit. A (140 IU/g), střední oxaláty,pozor na pesticidy v divokých porostech |
Žížaly |
unk |
10.0% |
2.0% |
unk |
|
84% |
Nekupujte žížaly chované pro návnady |
Vejce (celé, natvrdo vařené) |
1:3.4 |
12.6% |
10.6% |
0% |
|
75% |
|
Lilek (syrový) |
1:3 |
1.0% |
.2% |
2.5% |
3.4% |
92% |
Střední oxaláty (291 ppm), může být toxické pro Agamy ??? |
Endivie |
1.9:1 |
1.3% |
.2% |
3.1% |
1.2% |
94% |
Střední oxaláty, vysoký vápník |
Escarole |
|
|
|
|
|
|
Vysoký vápník, míchejte s jinou zelení |
Fíky (syrové) |
2.5:1 |
.8% |
.3% |
3.3% |
6.9% |
79% |
Vysoký vápník & vláknina. Střední obsah oxalátů |
Česněk |
|
|
|
|
|
|
Potenciální toxicita |
POLOŽKA KRMIVA |
Ca:P |
Protein |
Tuk |
Vláknina |
Cukr |
Voda |
Poznámky |
Hroznové listy (ne břečťan) |
4:1 |
5.6% |
2.1% |
11.0% |
|
73% |
Vysoký vit. A (270 IU/g), vysoký vápník & vláknina |
Grapefruit (čerstvý) |
1.2:1 |
.6% |
.1% |
0% |
6.2% |
91% |
Vysoký vit. C (4%) |
Grepy (červené & zelené) |
1.4:1 |
.6% |
.4% |
1.0% |
16% |
81% |
Střední obsah oxalátů (34 ppm) |
Guava |
1:1.3 |
.8% |
.6% |
5.4% |
6% |
86% |
Vysoká vláknina & vit. C, střední oxaláty (140 ppm) |
Ibišek, Rosella (květ) |
2.7:1 |
1.6% |
.1% |
2.5% |
|
86% |
Výborný pamlsek a vynikající zdroj vitamínů |
Ibišek, Rosella (listy) |
2.3:1 |
3.3% |
.3% |
1.6% |
|
85% |
|
Cukrový meloun (čerstvý) |
1:1.7 |
.5% |
.1% |
.6% |
|
90% |
|
Housenky |
1:3 |
9% |
3% |
85% |
|
||
Kapusta (syrová) |
2.4:1 |
3.3% |
.7% |
2.0% |
2.2% |
84% |
Vysoký vit. A (89 IU/g), střední oxaláty, goitrogeny |
Kiwi (čerstvé) |
1:1.5 |
1.0% |
.4% |
3.4% |
9% |
83% |
Vysoké oxaláty a vysoký vit. C (10%) |
Kedluben (syrový) |
1:2 |
1.7% |
.1% |
3.6% |
4.5% |
91% |
Vysoký vit. C (6%), goitrogeny |
Pórek (syrový) |
1.7:1 |
1.5% |
.3% |
1.8% |
3.9% |
83% |
|
Citrónová tráva (Citronella) |
1:1.5 |
1.8% |
.5% |
25.3% |
|
71% |
Vysoká vláknina |
Hlávkový salát , listový |
1.4:1 |
1.3% |
.2% |
1.0% |
|
96% |
Slabá nutriční hodnota, může způsobovat průjem |
Hlávkový salát, ledový |
1:1 |
1.0% |
.2% |
1.4% |
1.8% |
96% |
Slabá nutriční hodnota, může způsobovat průjem |
Hlávkový salát, červený |
1:1.2 |
1.3% |
.2% |
.9% |
|
96% |
Slabá nutriční hodnota |
Hlávkový salát, římský |
1:1.3 |
1.6% |
.2% |
1.7% |
2% |
95% |
Slabá nutriční hodnota, vysoký vit. A (26 IU/g), vysoké oxaláty |
Mango (čerstvé) |
1:1 |
.5% |
.3% |
1.8% |
14.8% |
82% |
Vysoký vit. A (39 IU/g), střední oxaláty (300 ppm) |
Mouční červi |
1:25 |
20.3% |
12.7% |
1.7% |
|
62% |
Nízký vápník, vysoký fosfor& tuk, tvrdá chitinová skořápka |
Houby, Portabella (syrové) |
1:16.3 |
2.5% |
.2% |
1.5% |
|
91% |
Vysoký fosfor, VAROVÁNÍ – některé houby mohou být velmi toxické pro ještěry. |
Hořčice zelená |
2.4:1 |
2.7% |
.2% |
3.3% |
.8% |
91% |
Vysoký vit. C (7%), vysoký vit. A (53 IU/g), střední oxaláty (1287 ppm), goitrogeny |
POLOŽKA KRMIVA |
Ca:P |
Protein |
Tuk |
Vláknina |
Cukr |
Voda |
Poznámky |
Lichořeřišnice (květy) |
|
|
|
|
|
|
Výborný pamlsek |
Nektarinka |
1:3 |
.9% |
.5% |
1.6% |
8.5% |
86% |
|
Okra (raw) |
1.3:1 |
2.0% |
.1% |
3.2% |
2.4% |
90% |
Střední obsah oxalátů |
Olivy (konzerva, bez pecek) |
29:1 |
.8% |
10.7% |
3.2% |
|
80% |
Vysoký vápník a tuk, vysoký vit. E (3%) |
Cibule |
|
|
|
|
|
|
Potenciální toxicita |
Mandarinka |
1.4:1 |
.6% |
.2% |
2.3% |
|
88% |
Pomeranče mají více vit. C a méně vit. A |
Pomeranč |
2:1 |
1.0% |
.1% |
2.4% |
8.9% |
87% |
Vysoký vit. C (6%), střední oxaláty (87 ppm) |
Papaya (čerstvá) |
5:1 |
.6% |
.1% |
1.8% |
5.9% |
89% |
Výborné základní ovoce, vysoký vápník, vysoký vit. C (6%) |
Petržel |
2.4:1 |
3.0% |
.8% |
3.3% |
1.1% |
88% |
Vysoké oxaláty (14:1 ox:ca), vysoký vit. C (13%), vysoký vit. A (51 IU/g) |
Pastinák (syrový) |
1:2 |
1.2% |
.3% |
4.9% |
4.8% |
80% |
Střední obsah oxalátů (205 ppm), vysoká vláknina |
Hrách naklíčený (syrový) |
1:4.6 |
8.8% |
.7% |
62% |
Vysoké vitamíny A & K |
||
Broskev (čerstvá) |
1:2.4 |
.7% |
.1% |
2.0% |
8.7% |
88% |
Nízké oxaláty (10 ppm), goitrogeny |
Hruška, azijská (čerstvá) |
1:2.8 |
.5% |
.2% |
3.6% |
|
88% |
Vysoké oxaláty |
Hruška (čerstvá) |
1:1 |
.4% |
.4% |
2.4% |
10.5% |
84% |
Vysoké oxaláty |
Hrách setý, zelený (syrový) |
1:4.3 |
5.4% |
.4% |
5.1% |
4.5% |
79% |
|
Hrách, lusky (hrášek & lusky) |
1:1.2 |
2.8% |
.2% |
2.6% |
|
89% |
Střední obsah oxalátů (60 ppm) |
Mátové listy |
3.3:1 |
3.8% |
.9% |
8.0% |
|
79% |
Vysoký vit. C, vysoký vit. A (43 IU/g), vysoká vláknina |
Phoenix Worms |
1.52:1 |
17.3% |
9.4% |
|
|
65% |
Dobrý zdroj vápníku |
Ananas (konzerva) |
2:1 |
.4% |
.1% |
.8% |
|
86% |
Střední obsah oxalátů (58 ppm) |
Ananas (čerstvý) |
1:1 |
.4% |
.4% |
1.2% |
12% |
87% |
Střední obsah oxalátů (58 ppm) |
Holátka |
1:1 |
|
|
|
|
|
Velmi vysoké tuky |
Švestky (čerstvé) |
1:2.5 |
.8% |
.6% |
1.5% |
7.5% |
85% |
|
<td
POLOŽKA KRMIVA |
Ca:P |
Protein |
Tuk |
Vláknina |
Cukr |
Voda |
Poznámky |
Granátové jablko |
1:2.7 |
1.0% |
.3% |
.6% |
9% |
81% |
Střední obsah oxalátů (140 ppm) |
Vepřové (vařené) |
1:7.8 |
30.2% |
8.1% |
0% |
|
61% |
Vysoký fosfor |
Brambory červené (vařené) |
1:5 |
1.7% |
.1% |
1.8% |
1% |
77% |
Střední oxaláty (150 ppm), vysoký fosfor |
Brambory sladké (vařené) |
1:1.3 |
1.7% |
.3% |
1.8% |
5% |
73% |
Vysoký vit. A (171 IU/g), střední oxaláty (1000 ppm) |
Švestky (konzerva) |
1:1.5 |
.9% |
.2% |
3.8% |
|
71% |
|
Dýně (syrová) |
1:2 |
1.0% |