Výroba umělých skal a pozadí pro terária

Připravil jsem si tentokrát článek na téma jak si udělat po domácku terarijní kámen, či terarijní stěnu.
Každého táhne mít terárium co nejvíce estetické a tedy aby bylo co nejblíže biotopu zvířete. 3D kompletní pozadí mají nevýhodu ve špatném čištění a pracnější či nemožné hygieně.
Proto mne napadlo vytvořit si návrh na samostatně stojící "kameny", které se z terária mohou kdykoliv vyndat, kompletně umýt a zase vrátit zpět, či prostě použít jinde..
Výhoda je bezesporu v tom, že si vytvoříte kámen dle svých představ, který téměř nic neváží a instalujete si ho dle libosti. Nevýhoda je časová náročnost, finance na použitou výrobu a určitá zručnost.

 

Co budete potřebovat:

  • • polystyren
  • • řezací nůž tzv. pasparťák
  • • flexibilní lepidlo na kachličky - pozor musí být flexibilní ať nepraská
  • • barvy s atestem na dětské hračky a styk s potravinami
  • • štětec
  • • disperze na finální nátěr

 

 

Libovolně:

  • • tavná pistole se silikonem
  • • barevný písek
  • • dřevěné tyčky na výstuž

 

TIP: chcete mít přenosné pracovní místo a nedělat nepořádek? Pořiďte si plastový velký nízký box a v něm pracujte...Polystyren nebude tolik odlétávat po místnosti, není problém v něm míchat lepidlo a barvy a po zaschnutí seškrábat.
Při schnutí můžete box se skálou kamoliv uklidit, aby nepřekážel a při další práci nejste nuceni si znovu pracně budovat pracovní prostor ;)

KROK 1

Rozmyslíme si nebo si zhruba načrtneme jak by skála měla vypadat. Určitě je potřeba si rozmyslet k jakému ještěrovy plánujete skálu umístit. Pro velké silné ještěry je potřeba výstuž a více vrstev lepidla, doporučuji tedy málo
výstupů se záhyby, které by se nedaly moc čistit od výkalů a mohly by se pod tíhou ještěra zlomit.
Já postupoval nařezáním různých čtverců, kdy největší tvoří základ a na něj se již připevňují další kusy. V centru propíchnu střed a vsunu tam dřevěnou tyč pro lepší odolnost, ale nemusí být.
Každé patro na hrubo přilepuji silikonem je to rychlé, ale můžete přilepovat rovnou lepidlem na kachličky:)

KROK 2

Máme hrubě poslepováno a začneme nožem tvarovat různé prolysy a seřezávat patra, aby začala připomínat tvar kamene, v kreativitě se meze nekladou:)
Místo nože někdo tvaruje i pájkou. Já tuto techniku nezkoušel.

 

 

 

KROK 3

Namícháme si směs lepidla na kachličky. První nátěr je lepší mít více naředěný.
Štětkou nanášíme lepidlo postupně do všech záhybů, těm se věnujeme nejvíce, aby nám do zapomenuté díry nevlezl hmyz a neuhnízdil se uvnitř.
Další nátěry jsou již né tak ředěné a více hutné. Každý nátěr by měl před dalším nátěrem pořádně proschnout. První nechávám schnout celý den a další nátěry půl dne až den, dle potřeby.

Jak již bylo řečeno, kámen, například ke gekonovi poslouží jen s 3 vrstvami, ale nátěr pro agamu je pořeba opakovat 5 a vícekrát, já používám 6 vrstev lepidla.

Čím více vrstev tím více přicházíte o vyřezané detaily.

Na poslední mokrou vrstvu lepidla zpravidla sypu písek. Pro zvíře je lepší na šplhání a celkově umocní lepší vzezření relaističnosti. Na údržbu je to už horší varianta.
Pro kompletní opískovaný vzhled se provádí postup trošku jinak.

Nezapomňte alespoň jednou vrstvou lepidla natřít i spodní stranu skály!

 

 

KROK 4

Po vyschnutí lepidla přichází na řadu barvy.
Zde se člověk, co se fantazie týče vyřádí nejvíce a může si barvu namíchat dle libosti či jinak kombinovat. Já jsem použil bílou a černou barvu, kdy jsem si namíchal světle šedivou a použil jako celonátěrový základ u obou variant.
Po zaschnutí jsem si připravil namíchanou tmavě šedou barvu a pro tmavou variantu jsem suchým štětcem v neředěné barvě jemně vybarvoval a stínoval důlky a místa s prolisy.

U bíle varianty je lepší vše řešit o pár stupňů tmavší. Zde jsem více experimentoval s větším odstupňováním.
Po zaschnutí šedivého nátěru jsem postupoval stejně a nejprve stínoval a poté bílou barvou vytahoval světla a místa která vyčnívají. Posléze znova stínoval a opakoval tento postup.

Pokud by si člověk chtěl dát opravdu záležet, jde si více vyhrát a malovat menším štětečkem, použít airbrush s obyčejným postřikovačem, atd.. Ale tady již záleží na zručnosti a hlavně chuti:)

 

KROK 5

po zaschnutí barvy si naředím do postřikovače roztok disperze a vody či jen namíchám a přetřu štětcem. Disperze uzavře povrch před vodou a i když se jedná o kámen do pouštního biotopu, doporučuji její použití kvůli snažšímu
odstraňování nečistot. Kámen pak dostane trošku "saténový povrch" nebude úplně matný.

Jak vidíte není to nic složitého, jen časově zdlouhavější varianta, za to když se na výsledek koukne člověk do terária, má mnohem větší radost z odvedené práce.