Agama vousatá - silkback forma Agamy s kůží místo šupin

Agama vousatá forma SILKBACK, je forma pro mnohé lidi označována už za hranicí co by se mělo na plazech dopouštět, já osobně takto tuto formu nevnímám a přiřadil bych jí k něčemu jako je například SKINNY morče. Jelikož jsem nenarazil na internetu na článek, který popisuje zkušenosti s chovem, ale jen kusé i někdy protichůdné informace, rozhodl jsem se publikovat vlastní zkušenosti, které by pro někoho mohly být v pořízení silka k nezaplacení.

Na základě zkušeností, bych tak dramaticky tuto formu a její péči neviděl, tak jak mnoho chovatelů soudí, nicméně několik důležitých aspektů se musí dodržovat, protože tato forma Vám chyby neodpustí. Silk vzniká spářením dvou leatherback, tedy agam s redukovanou velikostí šupin. Ve snůšce z tohoto spojení je převážná část mladých leatherback, několik s normální velikostí šupin a cca tak 15 - 20% formy silkback, tedy agam, u kterých se vynásobí redukce šupin a jsou tak malé či žádné, že agama je na dotek a vizuálně jako pokrytá kůží, která je velmi hladká a jemná. Rozhodně nemáte v ruce pocit, že držíte plaza, spíše již zmíněné morče skinny.

 

Forma silkback díky téměř nulovému počtu šupin (pár náhodně rozmístěných šupin se na těle vždy najde) dokáže krásně podpořit danou barevnost, která v kombinaci s genomy HYPO a TRANS může stvořit naprosto neuvěřitelně vybarveného tvora a může se stát klenotem ve vašem chovu. Ale je zde VELKÝ POZOR, samice silkback se nedoporučují pářit vzhledem k jemnosti jejich kůže, je zde velmi reálná hrozba při zakusování se samce o potrhání a následné usmrcení samice.

Naopak samec je v tomto případě bezproblémový, zde pouze platí, že spojením silk x normal = celá snůška leatherback. Spojením silk x leatherback je procento silků a leatherbacků 50% na 50%.

Agama Vousatá SILK

Péče o silky:

Péče je specifická a mohu říci, že čím je silk agama větší, tím více odpadá péče o ni, řekl bych, že první 2 měsíce je to piplačka a pak už jde jen o naučené úkony. Po vylíhnutí začîná 14-ti denní období, kde bych i řekl doslova boje o jejich přežití, jelikož ani z jedné snůšky se mi nevylíhl silk, který začal sám od sebe lovit hmyz. Žrali zelené ale nikoliv hmyz.

Pokud nepřikročíte k umělému dokrmování, velmi rychle začne chřadnout a zahyne. Jakmile začne přijímat alespoň touto cestou hmyz, tak je většinou otázka několika týdnů, než-li se sám rozežere. Jakmile začne sám lovit je vyhráno.

Na co si u malého silka dát pozor je velká dehydratace, podle mne je to dáno "kůží". Doporučuji silka dávat jednou denně koupat, kdy se napije, navlhčí si kůži a ta trochu povolí a odpadá nebezpečí přiškrcení prstů či ocásku, kdy by pak následovalo odumření a odpadnutí dané části. Co se mi neosvědčilo je mazat silka v takto raném věku, doporučuji pouze v prvních týdnech koupat. Po změkčení svleček jemně projet prsty a "pomoct" mu se svlekem, ale jen projet, můj pokus s přiškrceným ocáskem a jenom menším tlakem na odstranění svlečky kolem obratle ocásku se setkal s velkým nezdarem, jelikož během hodinky vznikla podlitina a následně odumření této části. Proto nedoporučuji s pomáháním ze svleku, ač mi to bylo doporučeno jinými chovateli.

Malé silky chovám na ubrouskách a maximálně po 3 kusech. Čím více silk roste a sílí, tím tato péče více odpadá. Jakmile je už silk zdatnější přistupuji k mazání excipialem (růžovým), mazat doporučuji dle svleku cca 1x týdně až 1x za dva týdny, ale né více než-li 2x týdně, jakmile se mi přestane chování líbit přestávám mazat. Koupele zachovávám, ale pouze aby se silk pořádně napil, nejprve redukuji obden a pak klidně jen 1-3x týdně.

I když se nedoporučuje silky chovat pohromadě nebo dokonce pohromadě s jinými agamami, dovoluji si tvrdit, že v prostorném teráriu není problém mít třeba další 2 normal či leatherback agamy se silkem. Musí se dávat pozor na poškrábaní a kousance, na které je silk obzvláště háklivý, proto je dobré vyhřívací plochu mít tak velkou aby po sobě moc nelezly. Samozřejmostí je terárium nezařizovat ostrými větvemi a kameny. Pokud se agama o něco poškrabe či zraní, je dobré dezinfikovat ránu dezinfekcí F10 a do koupelí přidávat odvar z heřmánku pro lepší hojení. U Silka poznáte dehydrataci sníženou aktivitou a apatií.

Agama Vousatá SILK

Osvětlení

Poslední bod je osvětlení a intenzita uvb záření. Já osobně u malých silků používám UVB kompakty a to ReptiEye 13w, 5.0, jakmile povyrostou, zaměním za silnější 26w zdroj. Jakmile je silk dospělý nebál bych se použít UVB Výbojku. U HYPOTRANS silka bych UVB zdroj používal nadále slabší.

Dle mých zkušeností jsou tyto postupy pro silka nutné, ač se to vypsáno pohromadě zdá velmi náročné, jakmile si člověk na tyto úkony navykne, bude mu silk prospívat a dělat jen radost.

Agama Vousatá SILK