Agama vousatá - hydratace

Vzhledem k tomu, že mnoho mláďat agamy vousatý nemá tendenci jíst zelené, je nutné zajistit jim pitný režim. Docílit toho můžeme např. použitím kapátka. Na špičku tlamy nakapejte pár kapek, mládě většinou začne samo pít, dopřejte mu, kolik zvládne. Další možností, pokud máte více mláďat, je umístit kapičky na zátylek kamaráda, agama zpozoruje třpytící se kapku a vypije jí. Mláďata by se měla rosit 3 x denně.

Další možností, jak nechat zvíře napít je dát ho do vany či mističky s mělkou vodou. Koupat bychom měli 2 x týdně a to jak mláďat, tak dospělé jedince. Kůže absorbuje vodu a zajistíme tak částečnou rehydrataci. Ujistěte se, že je voda teplá a mělká. Vykoupání obecně pomáhá agamám s vylučováním, nebuďte proto překvapení, když Vám do vody hodí smradlavý dáreček. Nikdy nenechávejte agamky bez dozoru.

Mláďata stáří do 6 měsíců: Stejná směs zeleného jak je uvedeno výše. Velikost živočišné potravy upravujeme dle velikosti zvířátka. V tomto období nesmíme zapomínat i na důležité vitamíny a hlavně vápník, ten zvíře v tomto období nutně potřebuje pro správný vývoj. Doporučuje se krmit 2 x denně, kolik daný jedinec sní, pro zpestření můžeme podávat i přiměřeně velké kobylky. Agamy je milují, nedoporučuje se dávat je příliš často, mohli by Vám totiž odmítat cvrčky. Na agamě se to neprojeví, ale tuto změnu pocítí hlavně vaše peněženka. Občas můžeme agamě dopřát i červi, např. Zophobas, ovšem v malém množství, mají totiž vysokou výživovou hodnotu. Vaše mládě by tedy mohlo růst spíše do šířky než do délky. Navíc byste mláděti mohli zadělat na problémy se srdcem, játry a ledvinami.

Dospívající, stáří 6 měsíců – 1 rok: Nyní se dostáváme do období, kdy by živočišná potrava měla tvořit zhruba 60% celkové krmné dávky. Směs zeleného zůstává stejná, jako v předchozích odstavcích, ovšem pro zpestření je možné přidat nastrouhanou mrkev či okurku. Vzácně můžeme podávat i ovoce, např. jahody, maliny, borůvky, kiwi nebo strouhané jablko. Hmyz by měl být podáván pouze jednou denně a měl by sestávat z cvrčků, sarančat, zophobasů. Vše přiměřeně, tedy cca 1-2 kusy hmyzu. Rosit bychom měli každý třetí den

 

Nemyslete si, že tím agamu týráte hlady, pro zdravý vývoj jater je opravdu důležité, aby větší podíl potravy tvořila rostlinná složka. Překrmováním hrozí agamě obezita, mají k ní sklony, což není dobré pro játra a srdce...