Agama vousatá - bydlení

Terarium pro mláďata

Doporučuje se použít terárium o velikosti 80x40x40 cm s posuvnými skleněnými čely a to z toho důvodu, že pro mláďata je dostačující, není příliš velké a je pro ně daleko snazší ulovit potravu, ale zároveň dostatečně velké, abychom uvnitř udrželi dobrý teplotní spád.  I když to láká, terárko prozatím nevybavujeme kameny, větvemi a jiným příslušenstvím. Bránilo by to mláďatům v lovu. S přibývajícím věkem terárko dovybavíme. Co se týče osvětlení, doporučuje se použít 35W výbojku na výhřevné místo a UVB, pro dosvícení plno-spektránlní zářivku po celé délce terária. Světlo v teráriu je pro agamy důležité z toho důvodu, že jim stimuluje chuť k jídlu. Vyhřívací prostor se zpravidla umisťuje do jedné části nádrže, kdy teplota by měla být cca 38-40 °C a chladnější část terária na druhou stranu, kde by měla teplota dosahovat 25-28 °C. Do obou částí je dobré umístit teploměry, abychom měli lepší přehled. Pod výhřevnou žárovku nikdy neumisťujeme kameny, mohou se rozpálit na vysokou teplotu a agamce tak hrozí vážné popáleniny.

Velikost nádrže upravujeme podle růstu agamy, pro dospělé agamy např. 2+1 tedy dvě samice a jeden samec se doporučuje použít terárium o velikosti 130x60x60 cm. Opět je důležité, aby zářivka pokryla délku terária, stejně tak musíme vyměnit i výbojku za větší watáž.  

 

Jako podklad pro mláďata, zvláště ta čerstvě vylíhnutá se používají papírové ručníky. Přesun na písek ze zpravidla dělá v 8 týdnech věku mláďat, ale názory se různí, někdo dává písek už od 2 – 3 týdnů věku. Papírové ručníky se mění každý večer nejlépe před zhasnutím. U starších mláďat můžeme jako podklad použít např. ovesné  nebo pšeničné otruby, jsou savé a mají příjemnou vůni. Veškerou stolici je nutné ihned odstranit, připravte se na to, že to budete dělat několikrát denně. Terárium pro mláďata se kompletně čistí jednou za dva týdny. Máte-li členité pozadí, je dobré použít parní čistič, odstraníte jím bakterie a zbytky trusu a pozadí se neponičí.

 

Do jednoho terária nikdy nedáváme mládě a dospělce. Dospělá agama nedělá rozdíly mezi kořistí a vlastním potomkem či novým kamarádem! Velikostní rozdíl by neměl být větší než 5cm.

Né jinak je tomu i v případě, že máte dvě mláďata současně. Obvykle nerostou stejným tempem a i v tomto případě je nutné menšího jedince přesunout do samostatného terária, aby nedocházelo k šikaně ze strany toho většího. Hrozí zde, že mládě menšího vzrůstu přestane jíst. Stejně tak je tomu i u dvou dospělých samců, samci, jak už to tak bývá, jsou velice teritoriální, takže budou bojovat o dominantní postavení, což má za následek vážná zranění, v případě mláďat to není problém. Mláďata zatím nemají k dominantnímu chování sklony, nicméně to jednou přijde.

 

 

Doba svícení je cca 10-12 hodin denně a pro tyto účely doporučujeme použít časovač, abychom zajistili, že stanovený čas bude konzistentní. Noční pokles teploty by měl dosahovat 20 ° C.

 

Občas je dobré udělat rozbor trusu a to, i když se Vám mládě jeví jako zdravé. Pokud není zvíře ve stresu je schopno se s parazity vypořádat samo, ale pokud ve stresu je, mohou tito parazité způsobit vážné infekce. Nejčastější příčinou vyvolání stresu bývá změna prostředí (nový domov), nesprávná manipulace, příliš vysoké teploty. Budete-li hledat veterináře, najděte si takového, který plazům rozumí, nezkušený veterinář může udělat více škody než užitku.

 

Když přijíždí (zejména mládě) do nového domova bude s největší pravděpodobností ve stresu a bude mít strach. Je tedy možné, že vám v prvních dnech nebude chtít moc jíst. Což je zcela normální a není se příliš čeho obávat. Zajistěte mláděti klidné místo, dopřejte mu čas, aby se sžilo s novým prostředím a získalo pocit bezpečí. Alespoň po dobu 3 týdnů s ním nemanipulujte.

Pokud se o svou agamku z nějakého důvodu obáváte, neváhejte nás kontaktovat a najdeme společně řešení problému.